duminică, 27 noiembrie 2022

Fabrica de sănătate

O, ce bine ar fi dacă sănătatea s-ar putea produce într-o fabrică, pentru ca apoi să fie disponibilă pentru a fi procurată din magazine specializate! Probabil că ar fi o afacere de succes. Cât de mult ai fi dispus să plătești pentru a avea sănătate?

Am o veste bună. Studii recente arată că o astfel de fabrică există și este mai aproape decât credeai. În ciuda proximității, va trebui să faci ceva eforturi pentru a obține sănătate din această sursă. Dacă nu ți-a venit în minte răspunsul la ghicitoarea mea, ți-l dau eu. Fabrica de sănătate sunt chiar mușchii tăi!

Miokinele - veritabile medicamente

Studii relativ recente arată că mușchii noștri produc niște substanțe, numite de oamenii de știință miokine. Prima miokină, IL-6, a fost descoperită în anul 2000. La ora actuală se cunosc peste 650 de miokine. Acestea sunt veritabile medicamente, capabile să repare, să regleze și să corecteze multe lucruri care merg prost în corpul nostru. Spre deosebire de medicamentele din farmacie, acestea sunt complet lipsite de reacții adverse. Un alt avantaj este că nu te costă nimic. A, ba da, este necesar să aloci ceva timp și să faci exerciții, ca să nu-ți dea fabrica faliment.

Cercetările sunt în plină desfășurare, dar rezultatele sunt încurajatoare. Până în prezent s-a reușit să se precizeze funcția doar pentru aproximativ 15% dintre cele peste 650 de miokine descoperite. Iată câteva dintre ele și efectele pe care le au asupra organismului nostru:

De la mușchi la mușchi

Cine împarte, parte își face. Unele miokine acționează chiar asupra musculaturii, favorizând hipertrofierea acesteia. Aceasta este foarte bine. Fabrica de sănătate are grijă de ea însăși.


(Legendă: IL=interleukină, LIF=factor inhibitor al leucemiei)

Pentru cel mai important organ

Multe dintre miokine au ca țintă creierul. 

În primul rând, ele stimulează neurogeneza, adică nașterea unor neuroni noi. Ehe, cine nu vrea mai mulți neuroni! Se știu puține despre funcțiile neuronilor tineri, dar este aproape cert că sunt implicați în memorie, învățare și în managementul emoțiilor. 

Un al doilea efect al miokinelor asupra sistemului nervos, încă în stadiul de ipoteză, este modularea echilibrului endocrin. Astfel, o serie întreagă de probleme hormonale (pubertate precoce, dismenoree etc.) ar putea fi cauzate, între altele, de un nivel prea mic al miokinelor. 

În fine, se pare că unele miokine influențează apetitul. Te-ai fi așteptat ca mușchii să ceară mai multă mâncare. Surpriza este că nu se întâmplă așa, ci dimpotrivă, creșterea nivelului de IL-6 produs în mușchi inhibă pofta de mâncare. Dacă te lupți cu un apetit nestăvilit, gândește-te că aceasta poate avea de-a face și cu mușchii tăi prea slabi.


Vreau grăsime, dar brună!

Este elementar că exercițiul fizic joacă un rol important în prevenirea și tratarea obezității. Miokinele sunt și ele implicate în acest proces, prin două efecte. În primul rând, ele stimulează lipoliza, adică scot grăsimea din țesutul adipos. Se pare că efectul este mai important pe grăsimea viscerală, care este cea mai periculoasă pentru sănătate. 

Dar cel mai fascinant și de dorit efect al exercițiului fizic este brunificarea, adică stimularea formării de țesut adipos brun (BAT). Subiectul este așa de interesant, încât merită o postare separată. Aici voi menționa doar că este bine să ai mult BAT, acesta fiind un veritabil furnal, care arde grăsimea. Dacă ai probleme cu kilogramele, este posibil să fii sabotat de faptul că ai prea puțin BAT. Oricum, dincolo de problema kilogramelor, BAT este un izvor de sănătate în sine.


Vrei oase tari?

Era de așteptat ca mușchii să întărească oasele, doar pe ele sunt agățați. Prevenirea osteoporozei, ce ne paște pe fiecare la o anumită vârstă, trebuie să includă și dezvoltarea musculaturii.



Cele mai bune antiinflamatoare

Medicamentele acelea pe care le iei când te dor oasele sau capul (paracetamol, diclofenac, ibuprofen etc.) se numesc științific antiinflamatoare nesteroidiene. Mulțumim lui Dumnezeu că le avem la dispoziție. Oricum, nu este bine să abuzăm de ele, deoarece au ceva reacții adverse. Ți-ai dori antiinflamatoare lipsite de efecte secundare? Sau, și mai bine, unele care să aibă doar efecte secundare benefice? Am o veste bună: mușchii tăi îți pot procura astfel de substanțe. Gratis și zilnic.



Alte efecte benefice

Nu vreau ca această postare să ajungă prea lungă. De aceea, voi menționa pe scurt alte efecte ale miokinelor: întinerirea pielii, reglarea metabolismului glucozei, prevenirea complicațiilor cardiovasculare, combaterea cancerului. Aveți mai jos o diagramă cu toate efectele. Țineți cont că cercetările sunt încă la început. Sigur se vor mai descoperi și alte efecte benefice.


Concluzie practică

Ce ai de făcut? Simplu. Dacă vrei sănătate, trebuie să-ți dezvolți mușchii. Cum? Există o singură cale: pune-i la lucru. Este puțin important dacă este vorba de muncă sau sport. Totuși, ar trebui să fii atent la un lucru. Până acum s-a tot subliniat importanța exercițiului fizic de rezistență (în special a celui aerobic), adică a acelor exerciții fizice care sunt suficient de ușoare încât să poată fi făcute mult timp (mers pe jos, muncă în grădină, tenis, fotbal, gimnastică aerobică, etc.). Ceea ce înțeleg eu însă din aceste cercetări este că, pe lângă acestea, ar fi nevoie și de exerciții de forță. Este vorba de cele care se fac în culturism (body building), adică de exerciții așa de grele, încât nu poți face prea multe repetări. Câteva exemple la îndemână sunt flotările, „abdomenele”, genuflexiunile, fandările. Câteva sugestii practice voi posta ulterior.

Bibliografie:

Sursa principală este aceasta:

Severinsen MCK, Pedersen BK. Muscle-Organ Crosstalk: The Emerging Roles of Myokines. Endocr Rev. 2020 Aug 1;41(4):594–609. doi: 10.1210/endrev/bnaa016. Erratum in: Endocr Rev. 2021 Jan 28;42(1):97-99. PMID: 32393961; PMCID: PMC7288608.

De aici am luat și imaginile. Mi-am permis să fac aceasta, întrucât articolul este publicat pe pubmed și poate fi accesat fără plată. Am presupus că nu am nevoie de o permisiune specială. Dacă am greșit, anunțați-mă.

Informațiile legate de activarea axului neurohormonal am găsit aici:

Wahab F, Shahab M, Behr R. Hypothesis: Irisin is a metabolic trigger for the activation of the neurohormonal axis governing puberty onset. Med Hypotheses. 2016 Oct;95:1-4. doi: 10.1016/j.mehy.2016.08.003. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27692156.

Sunt și unele detalii luate din alte părți, dar nu mai știu de unde. Erau pur și simplu în capul meu. De asemenea, mi-am permis să trag unele concluzii personale. Sper că am fost suficient de explicit când am făcut acest lucru pe parcursul articolului. 

Niciun comentariu: