miercuri, 23 noiembrie 2011

Hrana crudă: studii ştiinţifice




Dieta vegetariană a dovedit în numeroase studii efecte benefice pentru sănătate. În plus, dacă este echilibrată, o astfel de dietă s-a dovedit lipsită de riscuri. Din păcate, a apărut o tendinţă extremistă între vegetarieni: aceea de a consuma majoritatea alimentelor crude. Se pretinde că hrana crudă ar avea efecte mai bune asupra sănătăţii faţă de hrana gătită. Se pare însă că adevărul este altul. Există câteva studii (din păcate domeniul este insuficient investigat) care fac lumină în această problemă.

Menţionez că în toate studiile care urmează au apărut şi efecte benefice. Problema este că au apărut şi efecte negative, care cu siguranţă ar fi putut fi evitate că dacă s-ar fi menţinut un echilibru şi nu s-ar fi exagerat cu procentul de alimente crude în dietă. (Raw food sunt dietele care au peste 70% hrană ne-gătită termic.)



1. Dieta crudivoră scade nivelul colesterolului bun (HDL) şi creşte nivelul homocisteinei. Ambele modificări sunt recunoscute a fi periculoase pentru sănătate. Studiul a fost făcut pe 201 subiecţi care consumau cel puţin 70% din hrană în formă crudă de cel puţin doi ani.
Corinna Koebnick, Ada L. Garcia, Pieter C. Dagnelie, Carola Strassner, Jan Lindemans, Norbert Katz, Claus Leitzmann and Ingrid Hoffmann,Long-Term Consumption of a Raw Food Diet Is Associated with Favorable Serum LDL Cholesterol and Triglycerides but Also with Elevated Plasma Homocysteine and Low Serum HDL Cholesterol in Humans.  The Journal of Nutrition 135: 2372–2378, 2005.

2. Acelaşi studiu a arătat un nivel scăzut de licopen. Aportul de licopen la un vegetarian ar trebui să fie cel puţin normal, dacă nu chiar crescut.
 Ada L. Garcia, Corinna Koebnick, Pieter C. Dagnelie, Carola Strassner, Ibrahim Elmadfa, Norbert Katz, Claus Leitzmann and Ingrid Hoffmann. Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma β-carotene and low plasma lycopene concentrations in Germans.  BritishJournal of Nutrition (2008), 99, 1293–1300

3. Dieta crudivoră duce la scădere marcată în greutate la ambele sexe şi amenoree la femei. Aceste efecte negative sunt cu atât mai importante cu cât durata consumării acestui tip de alimentaţie este mai lungă şi cu cât procentul de hrană crudă în dietă este mai mare. Studiul a fost făcut pe 513 subiecţi.
Koebnick C., Strassner C., Hoffmann I., Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Annals of Nutrition and Metabolism 1999;43(2):69-79.

4. Dieta crudivoră duce la scăderea masei osoase. Studiul a fost făcut pe 18 voluntari care consumau hrană crudă de 3,6 ani (în medie).
Luigi Fontana, MD, PhD; Jennifer L. Shew, BS; John O. Holloszy, MD; Dennis T. Villareal, MD. Low Bone Mass in Subjects on a Long-term Raw Vegetarian Diet.  ArchIntern Med. 2005;165:684-689

5. Dieta crudivoră creşte riscul de apariţie a eroziunilor dentare. Studiul a fost făcut pe 130 de vegetarieni, care consumau cel puţin 95% din hrană în formă crudă de cel puţin 17 luni (în medie 39 de luni).
Ganss C, Schlechtriemen M, Klimek J. Dental Erosions in Subjects Living on a Raw Food Diet - Caries Research 1999;33:74-80 (DOI: 10.1159/000016498)

Mai multe despre dieta crudivoră pe pagina "Adevărul despre hrana crudă" şi pe site-ul Sănătate-plus.

3 comentarii:

ClaudiuG spunea...

Bine ai venit cu acest articol. Mitul Betezdei inca face victime.

Anonim spunea...

V-aș ruga foarte mult să comentați citatul dintr-o carte pe care o voi publica, căci pare că ar contrazice cele de mai sus:

Călugării Shaolin, călugării Tao care sunt vegetarieni total crudivor, și sunt centenari. Aceştia „ajung TOŢI doar dacă au un accidente grave de muncă, să nu sară suta de ani.” La asemenea vârste sunt maeştrii ai artelor marţiale, la vârsta de nouăzeci ŞI de ani unu din acesta se bate cu 5 de centura neagră şi îi bate pe toţi deodată. Deci sunt loturi statistice clare. Există încă o populaţie mare, (deci întotdeauna studiile populaţionale se fac pe loturi mari stastistice, de mii, sau zeci de mii, sau poate chiar milioane de persoane), Kirghizii. Un popor care trăieşte între Marea Neagră şi Marea Caspică. Media de vârstă a acestei populații merge maximal spre 40, rar peste, și cel mult 40-42 de ani. De ce? Consumă preponderant sau aproape exclusiv alimente de origine animală. Fac cancer, fac hipertensiune, zob articulaţiile, cardiopatie ischemică, sunt îmbătrâniţi la faţă de nu se poate. (Eschimoşii trăiesc ca medie de viaţă în jur de 27 de ani.) Hunzii consumă soia verde germinată nefiartă și ajung centenari cam toți. Poate folosește e-maillul meu deep.mysteries@gmail.com , tel 0752222753.

Ionel Bratu spunea...

Articolul meu nu este impotriva vegetarianismului. Alimentatia vegetariana este, dupa parerea mea (bazata atat pe studii cat si pe marturia Bibliei) cea mai buna. Eu insumi sunt vegetarian din 1998. Se pare insa ca a manca totul crud este o extrema periculoasa.
Exprimarea din citatul de mai sus sugereaza ca autorul nu a citit studii stiintifice, ci a preluat niste date neverificate.
Despre calugarii Shaolin nu avem date statistice. Nu stim exact care este dieta lor reala si nici cat traiesc. Este multa legenda si putina stiinta. Am gasit un articol despre ei aici:
http://miratico.ro/calugarii-shaolin-intre-legenda-si-realitate/#Epoca-moderna
Despre tribul Hunza am citit o carte scrisa de cineva care a fost acolo. Autorul sustine ca nu sunt crudivori. De fapt, nici macar nu sunt vegetarieni strict, doar ca mananca rar carne. Longevitatea lor are multe explicatii, dar nu faptul ca ar manca totul crud.