Ce spune Biblia?
În Geneza 1:29, Dumnezeu îi oferă omului o alimentație vegetală: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță... și orice pom care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră.” Aceasta a fost alimentația inițială, înainte de cădere. Abia după potop, în Geneza 9:3, Dumnezeu spune lui Noe: „Tot ce se mișcă și are viață să vă slujească drept hrană; vi le dau pe toate ca și iarba verde.”
Această tranziție arată că Dumnezeu a permis și consumul de carne, într-un context nou, marcat de păcat și schimbări în natură. Totuși nu orice carne este permisă, de vreme ce deja se face distincția în curat și necurat.
Deci, este clar, omul a fost creat să fie vegetarian. Cum este cu lungimea intestinului?
Ce spune știința?
Este clar că dacă ar fi să comparăm lungimea intestinului la diverse specii de mamifere, nu ar fi o idee prea bună. Cum să compari, de exemplu, omul cu șoarecele sau cu pisica? Normal că acestea din urmă vor avea intestin mai scurt, că doar sunt mai mici. Va trebui să ținem, deci cont de lungimea corpului. Iată un grafic cu raportul dintre lungimea intestinului și lungimea corpului la diferite specii:
- Carnivorele au ILR-uri mici (2–4x), pentru a elimina rapid carnea.
- Erbivorele au ILR-uri foarte mari (10–20x), pentru a digera fibrele vegetale. Primatele ierbivore însă au valori intermediare.
- Omnivorele au valori intermediare (deși există și excepții, cum este porcul și șobolanul).
Prin urmare, din punct de vedere al lungimii intestinului, nu vorbim de o regulă inflexibilă, ci doar de o tendință. Este ușor de observat că omul se încadrează între omnivore. Deci, trupul omului are capacitatea de a digera atât plante, cât și carne. Putem spune că omul este biologic omnivor.
Cum am ajuns omnivori?
Dumnezeu ne-a creat așa? Adică, deși Adam era vegetarian, l-a dotat cu un intestin mediu ca lungime, în ideea de a avea o flexibilitate în alimentație. Sau s-a schimbat lungimea intestinului în timp, ca măsură adaptativă la alimentația de după potop? Eu înclin spre a doua variantă, mai ales dacă ținem cont de faptul că, potrivit Bibliei, și animale care astăzi sunt carnivore, cum este leul, au fost inițial ierbivore. Putem emite ipoteza că s-a produs o adaptare în toată lumea vie, odată cu degenerarea naturii adusă de căderea în păcat.
Argumente slabe
Eu am convingerea că este o idee bună să renunțăm la carne. Oricum, deciziile alimentare trebuie luate cu înțelepciune, ținând cont de contextul în care ne aflăm. Fie că alegem o alimentație vegetariană sau una mixtă, important este să o facem „spre slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10:31).
Un lucru este clar, lungimea intestinului la om nu este un argument viabil, atunci când încercăm să promovăm renunțarea la carne. Există alte argumente, mult mai puternice, cum ar fi conținutul de colesterol și grăsimi saturate, lipsa fibrelor și riscul transmiterii unor germeni de la a nimal la om. Scopul NU scuză mijloacele. Dacă vrem să-i ajutăm pe oameni să fie sănătoși, trebuie să folosim doar informații corecte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu